4 Mart 2009 Çarşamba

İrlanda Premier Ligi Başlarken



Cuma günü İrlanda Premier Ligi başlıyor ve bakalım Ada'da durumlar nedir ne değildir ?



BOHEMIANS : Bütçe daralmasına gitmesine rağmen oyuncular bunu hoş görüyle karşıladı. Düşün ki Şampiyon olan kulüp bile krizden etkileniyor. Lig Şampiyonu ve 2 Kupayı birden alsan dahi İrlanda'da kasaya 1 milyon Euro total para giriyor. Haliyle durum bu hale geliyor. Burns ve O'Donnell gibi takımın iki kilit oyuncusu gitti. Ama gelenler de fena değil.

DERRY CITY : Bütçe daralmasına gitmesine rağmen oyuncuların buna tepki göstermediği bir diğer kulüp. McGinn takımın ünü İrlanda'yı aşmış kanat oyuncusuydu. O da Celtic'e gitti. Kadro geçen senekiyle neredeyse aynı ama McGinn ayarında olmasa bile 3 tane çok kaliteli oyuncu aldılar.

SLIGO ROVERS: Geçen sezon krizi erkenden hissettiler ama iyi oyuncularını satıp bonservisleri ile ayakta kalmayı başardılar. Federasyon kontrat imzalamalarına kısıtlama getirince sezona 14 oyuncu ile başlamak zorunda kaldılar. Haliyle menejer Paul Cook en kaliteli oyuncusu Seamus Coleman'ı Everton'a sattı.Fakat gelen para ile transfer yapma aşamasında artık yorulmuş olacak ki Coleman gittikten 2 gün sonra bu şartlarda çalışamam diyerek istifa etti. Takım 2 hafta hocasız kaldı ama sonra Cook ikna edildi ve takımın başına döndü. 21 kişilik bir kadroyla lige başlayacaklar. Zor bir dönem bekliyor onları ama kısıtlı imkanlarla Cook iyi işler çıkarıyor.



CORK CITY : Menejer Matthews'i kovdular ve kadroda geniş çaplı bir revizyona gittiler. Hummel firmasıyla 3 yıllık forma satış hakkı sözleşmesi imzaladılar. Para var, huzur var durumu biraz ama takım iyi de olsa birbirine alışana kadar sürpriz sonuçlar çıkabilir.

ST PATRICKS : Geçen sezon en büyük bütçe ile ligi kazanamadılar. Büyük bir finansal kayıp vardı ve ardından Ekim krizi ile birlikte hepten dağıldılar. Takım üzücü bir şekilde bu sezonu part-time oyuncular ile idare edeceğini açıkladı. 4 sezondur takımı yöneten Johhny McDonnell bu gelişmeler üzerine istifa etti. 13 oyuncu ile yollar ayrıldı ve Cuma günü oynanacak maç öncesi 10 eksiği var.

GALWAY UTD : Galway United yine part time oyuncularla devam ediyor ama genç full time oyuncular ile de imzaladılar. Geçen sezon hem FAI hem de Lig Kupasında yarı final oynadılar. Taraftarlar Kenna'ya çok kızgın çünkü takımla bir yıl daha devam edeceğini duyurduktan hemen sonra ST PATRICKS'IN başına geçti. Galway'in başında Kenna'nın sağ kolu IAN FOSTER var şimdi.İrlanda U-19 Takımından kaleci Ger Hanley, tandem Seamus Conneely, orta saha John Russell, ama en önemlisi Derby County'de ki teknik adam değişikliğinden sonra buraya gelen forvet Jay O'Shea Galway kadrosunda yer alıyor. Geçen seneden çok daha iyi gözüküyorlar. Genç oyuncular vitrin yapacaklardır çünkü hepsi ulusal takımda kariyerlerine adım attı.

SHAMROCK ROVERS : Aslında ligin şu an için en cesur atılımını yapan takım onlar bence. Tutup İskoçya 2. Liginden Michael O'Neill gibi başarılı bir teknik adamı İskoç futbolcularla birlikte takıma getirdiler ve mevcut kriz ortamında orta sıra takımı hüvviyetinden 3. ve 4. sıraya oynayacak takım görüntüsüne zıpladılar. Bunları biraz bekleyip görmek lazım.



DROGHEDA UNITED : Ne anlatayım ki ? Takımın 2007 Şampiyonu olmasının ardından bu hallere düşeceğini kim bilebilirdi ki ? Takımın 27 oyuncusu birden kontratını fesh etti. Yalnızca 2 oyuncu kaldı. Hangi ligde oynayacakları bile belli değildi. Federasyon son anda Premier'de oynamalarına izin verdi. Teknik adam Cork City'e gitti.Takım full-time hiç bir oyuncuyla anlaşmadı. Kısaca bir çatı ustası hafta sonu eşofmanıyla stada gidip ek iş olarak Drogheda formasıyla maça çıkabilecek. (Ekstrem bir örnek ama Ada futbolunda var bu.) Ligin başlamasına 4 hafta kalmışken Cork City'den kovulan Matthews ile teknik direktör olarak anlaştılar. 14 Şubat'ta Dundalk ile maçları vardı ama bu hazırlık maçına 2 oyuncumuz var diyerek çıkamadılar. Fakat ekonomik kriz nedeniyle iyi sayılabilecek kimi futbolcular işsiz kaldı ve bunların hepsine part-time sözleşme önererek takım oluşturdular. Kondisyon konusu büyük merak konusu tabii ki.

BRAY WANDERERS : Amaçları kümede kalmak yine ve geçen seneki bütçenin yarısına sahipler. Teknik direktörleri aynı ve alabilecekleri maçları kazanıp ligde kalmak için çaba sarfedecekler.

DUNDALK : Sean Connor gibi İrlanda futboluna oldukça hakim bir teknik direktör ile anlaştılar. Geçen sezon mücadele eden güçlü takımdan sadece 4 oyuncu ile devam etme kararı aldılar ve giden oyuncuların yerini çok daha iyi isimlerle doldurdular. Mevcut kriz ortamında bu lükse sahip olan ligin yeni temsilcisi olmaları bahis bürolarının oran olarak ön göremeyeceği sonuçlar doğurabilir. Ligin şu an en iyi 4 takımından biri olduklarını gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.

3 yorum:

  1. bir drogster olarak içim acıyarak okudum.

    YanıtlaSil
  2. ekonomik kriz fena vurdu bizim kardeş ülkeyi, halbuki 1990'ların başındaki ekonomik büyüme "boom age" zamanı bir anda umutlanmıştık. Bakalım 6+5 İrlanda Ligi'ni nasıl etkileyecek?
    Bu yazıyı da Varol'dan başkası yazabilir miydi asıl soru da o...

    YanıtlaSil
  3. Cok güzel analiz etmişsin ve belli ki zaman harcamışsın,eline sağlık hocam...

    Seni BK da gördüm umarım daha cok yazrsın hem orada hem burada.

    Teşekkürler

    Ferman

    YanıtlaSil