30 Mart 2010 Salı

Les Ferdinand



Beşiktaş formasıyla hiç izleyememek içimde büyük uktedir abiyi. Alan Shearer, Andrew Cole, Robbie Fowler, eski Thierry Hennry, Michael Owen, Jimmy Floyd Hasselbaink , Teddy Sheringham, Dwight Yorke ve Robbie Keane ile birlikte Premier Lig denince akla gelen ilk 10 golcüden biridir.

Premier League'in ilk 5 sezonunu domine etmiştir. İlk Premier League sezonunda Teddy Sheringham'ın arkasından en çok gol atan oyuncu olmuştur 20 gol ile. Bir sonraki sezon QPR formasıyla 16 golü vardır yine ligde. 94/95 sezonunda ise Alan Shearer ve Robbie Fowler'ın ardından en çok gol kaydeden oyuncu olur. Jurgen Klinsmann, Teddy Sheringham ve Andrew Cole gibi isimleri gerisinde bırakır. 95/96'da Newcastle'a geçer. Blackburnlü Alan Shearer'ın ve Liverpoollu Fowler'ın ardından ligin en çok gol kaydeden 3. oyuncusu olmuştur.96/97'de ise artık taraftarınıon Shearer adında yeni bir sevgilisi olmuştur. Alan shearer'ın gölgesinde kalır ve 16 gol kaydeder. Yine de ligin en çok gol kaydeden 6. ayağıdır ama Shearer'ın gelişinden sonra takımdan gönderileceği de bellidir. Soluğu Kuzey Londra takımı Tottenham'da alır. Bunu az buçuk bir önceki sezon 2 maçta Ian Walker'ı 4 kez avlamasına bağlamak mümkün.

En son 2000/2001 sezonunda lige ağırlığını biraz olsun koydu. Sergei Rebrov'la bir ivme yakaladılar. 2001/2002 senesi ise üst düzey futbola veda senesi olur sanılıyordu. Yıllardan sonra Sheringham'la yan yana geldi iki veteran ve o sene Ferdinand ligde 9 kupada 6 olmak üzere 15 gol kaydetti. 2002/2003 senesinde Tottenham'da tutunamayan Ferdinand ligin ikinci yarısında West Ham yolunu tutar. Joe Cole, Kanoute ve Defoe gibi bugünün futbolunun önemli figürleriyle aynı formayı ıslatarak son deminde ufak ufak perdenin arkasına saklanmaya başlaması beklenir. Fakat o da ne! Futbola susamışlığı bitmeyen efsane bir senede Leicester formasıyla Premier Lig'de Mustafa İzzet'in takım arkadaşı olacaktır. 2003/2004 sezonunda Leicester formasıyla inanması zor ama 12 gol atar ligde. Ligin yıldızı Ruud Van Nistelrooy o sezonda 20 gol atmıştı mesela.

Zamana meydan okuyan Ferdinand 2004/2005 sezonuna Bolton formasıyla başlar. Artık son sezonudur ve Premier League'deki son golünü 11/09/2004'te Tim Howard'ın koruduğu Manchester United kalesine atar. 38 yaşında Premier Lige veda eder. Yarım sezonda Reading ile oynar ve daha sonra hiç süre almayacağı Watford ile faal futbolculuk hayatını 40 yaşında sonlandırır.

Şu an ise Tottenham'ın forvetlerinin koçluğunu yapmaktadır. Yüzü biraz olsun gülümsemiştir Wigan'a 9 gol atarken öğrencileri..

Hala beşiktaş der, İnönü der durur. Unutmamıştır burayı tuhaf bir şekilde. Niceleri ekmek yedi oysa ki ve arkasına bile bakmadan çekti gitti.

Kapalı açıktan bir ses duyulur inceden yine ; haydi ferdi zamanı geldi der. Sen dilimizi bilmezsin ama futbol tanrısı kulağına üfler ne istendiğini..

İzleyemeyip özlediğim nadir futbolculardandır. İnsan hiç görmediği bir şeyi özler mi ? Özlüyor işte, Metin Oktay'ı da özlersin, Lefter Küçükandonyakis'i de.. Ferdinand'ı da özlersin..

2 yorum:

  1. 7-0'lık bir galibiyette Ferdi'nin bir golünün ardından bir taraftarın sevinç içinde şöyle bir özet yaptığını hatırlıyorum: "Kaleciyi geçti, lavuğu da geçti, kaleye bıraktı" ("Lavuk" burada, kaleci olmayan rakip oyuncu anlamında.) Ali Sami Yen yeni açık tarafındaki kaleye.

    YanıtlaSil
  2. http://bayafutbol.blogspot.com/ bloğumda yazmak istermisiniz ?

    YanıtlaSil