13 Mayıs 2009 Çarşamba

TBL’DE PLAY-OFF HEYECANI



Kalemine güvendiğim ve basketbol tutkusundan şüphe etmediğim dostum Emre Akduman'ın kaleminden Play-Off öncesi Türkiye Basketbolunu mercek altına aldık.


Normal sezon sona erdi ve şimdi asıl mücadele başlıyor. Normal sezon üst sıralar için beklenilenin çokta dışına çıkmadı açıkçası. Ama alt tarafta inanılmaz bir mücadele oldu son maça kadar ve Aliağa 7 yerli oyuncuyla bir mucizeye imza atarak ligde kalmayı başardı. Lafı uzatmadan Play-off serilerine kısa bir göz atalım.



Efes Pilsen-Darüşşafaka: Geçtiğimiz sezon yaşanılan başarısızlığın ardından yeni ve iddialı bir ekiple sezona giren takım Avrupa’da beklenen başarıya ulaşamadı ama özellikle Kerem Tunçeri transferinden sonra adeta ligin tozunu attı.İlk hafta alınan Banvit mağlubiyeti dışında tek yenilgisini Fenerbahçe karşısında uzatmalarda alan Efes bu serinin tartışmasız favorisi.Daçka zaten Play-offlara kalarak hedeflerine fazlasıyla ulaştı.Efes’in alt yapısı görünümündeki Daçka’nın ağabeylerine fazla zorluk çıkarmayacağını düşünüyorum.



Türk Telekom-Mersin B.Ş.B:Bu sezon yine kimi bulduysa transfer etti Telekom. Tek tek bakıldığında gerçekten hepsi üst düzey oyuncular. Serkan, Asım, Tutku, El-amin… Ancak sezon başında yaşadıkları Wright sakatlığı onların düzenini alt üst etti.Ercüment Sunter’in yaptığı anlaşılmayan tercihlerde işin içine girince bir türlü beklenen istikrarı yakalayamadı Telekom.Her şeye rağmen normal sezonu ikinci olarak tamamlamayı başardılar.Karşılarında bu sezonun flaş takımlarından Mersin var ilk turda.Ahmet Kandemir bu işi ne kadar iyi bildiğini bir kez daha gösterdi bu sezon ve güney temsilcisini play-offlara taşımayı başardı.Lofton eğer yine işi abartırsa Telekom’un başına büyük dert açabilir.Kendisi 47 ve 61 gibi inanılmaz skorlara ulaştı sezon içinde.Kolejliler maçında rakip potaya tam 17 üçlük göndererek herkesi kendine hayran bıraktı.Seriye 1-0 önde başlayan Telekom yarı finale yakın takım olsa da onları çok rahat maçların beklemediği bir gerçek.




Fenerbahçe Ülker-Antalya B.Ş.B:Solomon transferinden sonra şampiyonluk şarkıları daha yüksek sesle söylenmeye başladı Fenerbahçe’de. Sezon boyunca sorun yaşanan oyun kurucu mevkiinde bu bölgenin en iyi oyuncularından biri olan Solomon’un takıma geri dönmesi hem hücum hem savunma anlamında Fenerbahçe’ye çok şeyler katacaktır. Ayrıca oyun sıkıştığında sorumluluk alacak oyuncu sıkıntısı çeken takım bu anlarda sahne almaya bayılan bir oyuncunun varlığı ile çok ama çok güçlendi. Pota altında Türkiye’nin en etkili uzunlarına sahip olan sarı lacivertliler ilk turda geçen sezon ki oyununu oynayamasa da play-off'a kalmayı başaran Antalya karşısında mutlak favori. Antalya’nın yaşadığı maddi sıkıntılar ve sınırlı kadro nedeniyle şampiyonluk yolunda ki Fenerbahçe’yi engellemelerini beklemiyorum.





Galatasaray Cafe Crown-Beşiktaş Cola Turka:
İşte ilk turun sonucu merakla beklenen eşleşmesi.Seride en uzun sürecek ve en çekişmeli maçlara sahne olmasını beklediğim mücadelede Galatasaray saha avantajıyla ufakta olsa bir adım önde.Hosley ve Tolliver transferinden sonra çıkışa geçmesi beklenen takım aksine ardı ardına mağlubiyetler aldı ve belki de 2. sırada bitirebilecekleri sezonu 4. sırada tamamladılar.Karşılarında ise her geçen gün takım olma yolunda önemli adımlar atan ve yerli oyunculardan beklenenden fazla yararlanan Beşiktaş var.Özellikle Cevher ve Mehmet Yağmur bu sezonun en iyi çıkış yapan oyuncularından.Eğer Koray hoca Hosley ve Tolliver’i dizginleyebilir ve Hüseyin,Cüneyt gibi tecrübeli oyuncularından maksimum yararı alabilirse avantaj sağlayacaktır.Her şeye rağmen bu derbi mücadelesinde son derece çekişmeli ve yüksek skorlu maçlar bekliyorum…

Emre Akduman